V tom článku píšou, že jde o zcela nové Spitfiry Mk.II dovezené v létě 1945. Nějak mi to nesedí. Buď verze, nebo rok. Barma asi nebyla pro GB hlavní válčiště, ale předpokládám, že takové "plečky" tam v tu dobu neposílali Na druhou stranu o Asijském bojišti (případně o nějakém jiném značení verzí Spitů tam určených) vím velmi málo, tak se nechám rád poučit. Nejspíš bych to ale viděl na chybu vzniklou v redakci Dailymail.
Lenost je zvyk odpočívat dřív, než se člověk unaví.
Toho rozporu jsem si taky všiml.
Léto 1945 je to určitě, přivezli je rozebraný pár dní před Hirošimou. Pak už nebyly potřeba.
V tej době se už Mk. II určitě nedělal. Na dálnym východě bojovaly tuším hlavně Mk. VIII a taky pár Mk. XVI...
No jo no ... pokud se jedná opravdu o několik desítek Spitů, pak jsou v tom velký prachy a může se snadno stát, že původního nálezce/objevitele se z toho někdo bude snažit vyšoupnout (jestli jsem tomu článku dobře rozumněl).
Ale k celému tomu případu: Není mi moc jasné, proč by nové, pro převoz zakonzervované stíhačky někdo někam zakopával.
Jestliže mám nějaký vojenský materiál, který kvůli konci války nepoužiju a vím, že v dohledné době budu vyklízet základnu, nechám to pěkně v bednách a pak to šoupnu na loď, co to odveze zas zpátky. Navíc když nejde např. o x náklaďáků khaki trenýrek, ale o takhle drahé stroje. Mk. XIV byly v tu dobu velice výkonné a nešlo o žádnej odpad. Takový (nadbytečný) letadla se pak dají prodat třeba do Egypta, nebo někam do Jižní Ameriky, nebo co já vím ...
Mám 120 fungl novejch moderních stíhaček ... sakra co s nima, vždyť se už neválčí? Jsem v Barmě ... furt tu chčije, země je pořád měkká ... Jo, už vím ... zakopu je a budu dělat jako že nic
No týý vado ...
Fakt by mě zajímalo, proč je zakopali ... pokud je zakopali ...
Tak slibně vypadající výzkum skončil (prozatím) neslavně - dalo by se říct i fraškou, když se vezme, že celý projekt byl posvěcen britkým premiérem, který se snad i osobně zapojil do diplomatických jednání o povolení k průzkumu a vykopání těch Spitů na území Barmy.
Podle posledních zpráv jsou desítky Spitů zakopaných v Barmě pouhou legendou. Není prý jediný dokument, který by to zakopání potvrzoval. Jsou jen nepřímé důkazy (ty Spity tam byly odeslány a pak prostě vyškrtnuty ze stavu) a několik očitých svědků. Jisté je, že nynější expedice skončila neúspěchem, když na místě původní základny RAF v Mingaladonu, kde mělo být zaručeně zakopáno 36 Spitů definitivně nic nenašli.
Ač jsem k tomu senzačnímu objevu byl od začátku dost skeptický, teď mě to i docela mrzí, že nic nenašli. Nicméně David J. Cundall, který pátrání po těch Spitech obětoval mnoho let a desetitisíce liber z vlastních úspor, se naděje vzdát nehodlá a bude v pátrání pokračovat na jiných vytipovaných místech v Barmě. Podle mě ještě jistá naděje existuje. Ten pán musel mít v ruce přeci nějaké důkazy, když mu uvěřilo tolik lidí a získal na to prachy i politickou podporu (i když jméno "Spitfire" může být docela silné zaklínadlo při lobbování za podporu vlastního projektu).
PS: Specielně pro Pipa kvízová otázka za 3 Bludišťáky: Kdo platil celou tu výpravu, která od konce loňského roku do teď marně hledala Spitfiry?
... Nebudu tě trápit hledáním na netu. Ta firma se jmenuje Wargaming a proslavila se jednou zábavnou PC hrou "na tanky?"
PS: Víte co by na to řek Opitz? ... "Od začátku jsem VĚDĚL, že je to kachna, vy blbečci jste úplně blbí. A kdo tomu věřil je idiot..... všichni jste idioti, ať se to neplete"