Excelentní maltézský sokol, defl. střelec a sniper. I Kanada měla svého J. Františka a bohužel typický smolný konec typických ranařů se i jemu nevyhnul. Malta byla opravdu asi jediným místem, kde mohl působit.
Pokud zvládáte polštinu (pro slovany by neměl být problém), tak moc pěkný dokument s pěknými záběry spita aj.. Pro ty méně znalé polštiny, (foneticky):
Vlochy = Itálie
šilnik = motor
dogadyvat = domlouvat
myšlivjec = stíhač
zginonč = zmizet
spadochron = padák
afryka pulnocna = severní Afrika
okazja = příležitost
suka = ku..va, tažke sukinsyn je ,,z oné paní syn"
naproti tomu šukat znamená hledat, takže ve 47mém Izralel nerozjíždí swingers párty s dobrovolníky, ale pouze hledá vojáky do války s Palestinou.
Neradši bych to přeložil celé, pěkný dokument, ale tolik času teď bohužel nemám.
Vtipná je pasáž, kdy za účelem fin. příspěvků armádě objížděl turné po Kanadě (což nenáviděl, chtěl lítat a bojovat) a na přednáškách pak popisoval dopodrobna ,,zabíjení" nepřátel: ,,...tělo v kokpitu padlo na stranu, z kokpitu valila krev...", nebo: ,,skutečnou satisfakci jsem cítil jedině tehdy, když jsem jim opravdu rozbíjel lebky...". Je třeba vzít v úvahu samozřejmě náladu doby a touhu pomsty, viz zmrzačené dítě apod..
Nesympatické mi bylo akorát to, že cvičil deflečák na potulných psech pistolí, jediná útěcha je, že to bylo rovnou mezi oči, údajně.